carper vissen in voorjaar

Karpervissen in Het Voorjaar

Karpervissen is misschien wel de meest populaire tak van de hengelsport in België en Nederland. Er gaat niets boven het gevoel als het vangen van zo’n grote, sterke en zware karper.

Karpervissen kun je op diverse manieren doen. Je kunt karper vissen met een penhengel en een klein dobbertje, of je kunt op een rodpod met je hengels ”statisch” vissen of gebruik maken van een zogenaamde ‘zig rig’. In dit artikel ga ik meer vertellen over karpervissen in het voorjaar.

Karpervissen in het voorjaar

De lente staat bijna voor de deur en de ervaren karpervangers beginnen langzaam maar zeker gespannen te worden, terwijl de minder ervaren karpervangers niet kunnen wachten om naar het water te gaan. Hierbij gaan wij een aantal tips over karpervissen  op een rij zetten voor de collega’s die wat minder ervaring hebben in karpervissen.

Meer ervaren collega’s zijn al klaar en de jarenlange ervaring heeft hen geleerd, waar, hoe en op wat voor vis dit voorjaar gaan vangen, maar voor de anderen die in 90% van de gevallen niets vangen, gaan wij wat doen, want het is tijd om dat te veranderen, toch? Als er niets anders is, dan kan een karper van 2 tot 3 kilo een goed gevoel voor de start van het seizoen geven.

Soms is het lezen van de lange teksten moeilijk maar als jij echt de grote vissen wil  vangen en jij hebt  niemand om jou te laten zien hoe en wat, dan is lezen de beste manier om wat theoretische kennis op te bouwen. Ik ga mijn best doen om deze tekst zo kort mogelijk te houden. Maar, ik zit nu een beetje buiten onze topic, dus wij gaan terug naar het onderwerp.

Karpervissen – Waar je op moet letten

De omgevingstemperatuur bepaalt de activiteit van een karper. Behalve activiteit, de omgevingstemperatuur bepaalt ook in welke watergedeelte gaat karper zwemen en deze informatie wordt door vele visser genegeerd.

De karper zwemt vroeg in de lente in ondiepe wateren tot maximaal 2 meter diepte. Het ondiep water wordt sneller warm en karper zwemt liever in warm dan koud water.

Tijdens winter periode karper verliest veel van zijn lichaamsgewicht en in de lente probeert hij zo snel mogelijk dat in te halen. Daarom is karper minder voorzichtig bij het nemen van de aas, vooral bij de wateren waarbij niet zoveel wordt gevist. Lente is ook een periode wanneer de voedsel in het water nog is niet voldoende ontwikkeld en karpers hebben meestal te kort aan voedsel.

Karpervissen – Watertemperatuur

Als watertemperatuur boven 10 graden stijgt dan begint het leven in het water zich te ontwikkelen en dat is voedsel voor de karper. Om een kanjer te vangen de meest belangrijkste is om de juiste plek te vinden om karper te vangen. Je moet een zonnige plek zoeken waar water niet diep en warmer is.

Een goede vissenplek te vinden is niet erg moeilijk maar voor onervarene vissers kan dat wel zijn. Behalve warmte en zon moet jij ook andere tekens in de gaten te houden zoals komen kleine bubbels naar de oppervlakte van het water, vis springt uit het water, troebele water en zo voorts.

Een klein daling van de watertemperatuur is voldoende dat karpers zich terugtrekken in diepere wateren want zij zwemmen daar waar warmer is. Dus, watertemperatuur altijd in de gaten houden. Zodra het watertemperatuur stijgt, gaat karper zich weer verplaatsen naar ondieper water.

Verzameling karpers

In het voorjaar verzamelen karpers zich in de grote kuddes en zijn ze voortdurend in beweging op zoek naar het voedsel. Wanneer de weersomstandigheden stabiel zijn, karpers concentreren zich rond de ondiepe plaatsen en verstoppen zich bij de diverse onderwater obstakels, modderige plekken die rijk zijn met wormen, regenwormen, insecten en andere larven en de glooiende hellingen bedekt met onkruid etc…

Ook is heel belangrijk de wind in de gaten te houden. Jij moet echt kijken in welke richting de wind waait. De ideale plek is de kant waar de wind zachte golven langs de kust duwt, omdat de wind letterlijk het warme oppervlaktewater duwt naar de wal en daarna het warm water zich langzaam terugtrekt. Het water doet in dat geval twee dingen die erg gunstig zijn voor een goede vangst.

  1. Het wordt steeds warmer in het water en de warmte gaat steeds dieper water in en
  2. Het water brengt voedsel voor de karpers mee waardoor vis dichterbij komt.

Ook is het belangrijk dat je bij het vissen op karpers heel stil moet zijn. Zacht of niet praten en zo min mogelijk bewegen is een must als jij grote vissen wilt vangen want de karper is erg voorzichtig en hij trek zich terug zodra hij iets ongebruikelijks merkt.

Welke aas gebruiken voor het karpervissen in het voorjaar?

Hieronder zie je een klein overzicht van de aas die het beste werken:

  • Boilies – In het voorjaar gebruiken boilies met een fruitsmaak en later met wat zwaardere smaken. Wel af en toe smaken wisselen om te zien welke werkt het best.
  • Niteglow Worms – Deze worm geeft licht in onderwater. Die is zeker opvallen en alleen een blinde karper hem niet kan zien
  • Cipro fluo powder dip – Jij maakt je aas nat met het water, vervolgens het natte gedeelte haal jij door het bakje met powder en dat herhaal jij nog 1 of twee keer.
  • Drijvende (imitatie) maden – Naast levende kun jij ook imitatie maden gebruiken.
  • Wonka Sticks – Deze aas kan verbazen als geen enkele andere aas lukt. Tegenwoordig is deze aas ook in stiks verkrijgbaar.

Karpervissen – spullen

Je moet wel begrijpen dat de vis door een visser wordt gevangen. De spullen die jij gebruikt om karpers te vangen zijn slechts de hulpmiddelen om jouw ideeën waar te maken, dat jij makkelijker kunt vissen en dat vissen ook niet te veel pijn leiden. De oplossing voor een goede vangst is niet ultra moderne hengel, molen en dergelijk te kopen maar vangst blijf achterwege. Jij hebt de theoretische kennis maar vooral praktijkervaring nodig om een goed resultaat te boeken. Maar een goed gereedschap is half werk, toch?

Waar zijn de beste en goedkoopste spullen online te vinden?

Ik koop mijn spullen online altijd bij VisDealShop. Hoewel je het karpervissen zo goedkoop of duur kunt maken als je zelf wilt, zorgt Visdealshop altijd voor een scherpe prijs. Mooie aanbiedingen wisselen elkaar af terwijl tegelijkertijd alle spullen voor een zeer nette prijs op de webshop staan. Kortom: VisDealShop is dé plek waar je heen gaat voor het aanschaffen van je karperuitrusting.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *